Contact

Home

In het kort

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar debuutroman Onheilig ontving ze de Anton Wachterprijs. De olifant van de bovenbuurman is een prentenboek voor volwassenen, geïllustreerd door Sylvia Weve. De dwaler is een verhalenbundel die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator. Ze was een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

[foto: Katja Mali]

Op een rijtje

Boeken:
Onheilig (roman, Querido 2016)
Wat ben ik meer dan stilte (verhalen, poëzie, Van Eyck, 2018)
Calligram (prozagedicht bij kunst van Niek Hendrix, Ketelfactory 2018)
De olifant van de bovenbuurman (prentenboek voor volwassenen, ill. Sylvia Weve, Querido 2018)
Binnenpost (briefwisseling met Sander Kollaard, De Revisor, 2021)
De dwaler (verhalenbundel, Querido 2021).

Luisteren (selectie):
‘Het Essay’ (SLAA, interviewreeks met essayisten), Monument voor de dagjesmens (audio, poëzie – 7 min – , Public Art Amsterdam, 2018), Na het uitsterven (SLAA, audioverhaal)

Kijken (selectie):
Letteren Live (afl 1-8), Scheltema TV (interviewreeks), diverse registraties van programma’s van Spui25 (bijvoorbeeld een interview met Torrey Peters, de opening van de Boekenweek (2022) en een avond over Hella Haasse).
Zie ook: Presentator

Lezen (selectie):
Recensies en interviews voor NRC.

Korte verhalen/essays verschenen in/op De Revisor, De Gids, Tirade, De VPRO-Gids, De Correspondent, DW-B, De Groene Amsterdammer, De SLAA, Aicha Qandisha, Das Magazin, Slang, De Optimist, Hard//Hoofd.

Columns voor Advalvas (magazine Vrije Universiteit, 2010-2016)

Nawoord ‘Rolien en Ralien’ (Josepha Mendels) – Uitgeverij Cossee. (2017)

Literaire toekomstvoorspellingen in ‘Geen verlangen zonder tekort’ (boek onder redactie van Margot Dijkgraaf en Wouter van Gils, 2018).

Essay over Doeschka Meijsing in De nieuwe feministische leeslijst (Marja Pruis, 2019)

Gedicht bij het werk van Awoiska van der Molen en Bart Lunenburg in (Un)Earth. (2021)

 

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren