Contact

Home

Over ‘Wat ben ik meer dan stilte’ (want: nu makkelijk te bestellen!)

In 2018 verscheen Wat ben ik meer dan stilte, een kleine bundel verhalen en gedichten vanuit geesten – een soort omgekeerde spookverhalen dus. Het was niet zo makkelijk te bestellen, helaas, maar nu wel! Namelijk hier, bij Tijdschrift Terras.

Ik schreef het bundeltje tijdens mijn gastschrijverschap aan de Van Eyck Academie in Maastricht. Aanvankelijk was het mijn plan om een flink essay over het vertellen van spookverhalen te schrijven maar omdat de ruimte veel beperkter was dan ik in mijn optimisme bevroedde, paste dat helemaal niet. Ondertussen lagen er echter wel allemaal spookverhalen op mijn bureau…

Het verhaal van mijn oma, die midden in de nacht haar buurman in haar hal tegenkwam, maar de volgende dag ontdekte dat hij toen al overleden moest zijn.
Dat van mijn vader, die in zijn tienerkamer bijna een hartaanval opliep omdat er ineens een figuur op een stoel zat.
De verhalen van verschillende kunstenaars aan de Van Eyck Academie, ook. Ze waren allemaal tieners ten tijde van hun vreemde ervaring. Een jongen die met een vriend in een Schotse strandhut slaapt waar alle kaarsen aanspringen, een jongen die in Seoul een spook achtervolgt door de cirkelgangen van een ziekenhuis, een meisje dat wacht op een spookruiter in het Amerikaanse Dudleytown, en een meisje uit Cordenons, Italië, dat een demon in haar kast bleek te herbergen.

Al deze verhalen zomaar opschrijven vond ik een beetje flauw – ze waren immers al mooi verteld. Het leek me veel interessanter om de verhalen (met toestemming van de vertellers!) om te keren, dat wil zeggen, ik zou ze hervertellen vanuit het spook kwestie. Wat voor taal gebruik je als je geen echt lichaam meer hebt, en tijd en ruimte heel anders ervaart dan een levend mens? Zou het mogelijk zijn een spookverhaal ook vanuit een spook een griezelig te maken?

Het resultaat is dit boekje dus, met gedichten en korte verhalen. Een kleine oplage, gedrukt aan de Van Eyck Academie. Spookverhalen en spookgedichten, door ’t spook verteld. Tweetalig (Nederlands/Engels – 48 pagina’s). Onder redactie van Erik Lindner. Vertaling door David McKay, Illustraties Sophie Schmidt, ontwerp en druk Christophe Clarijs en Céline Mathieu. Mogelijk gemaakt door Ben Remkes Cultuurfonds.

Vond je dit interessant?