Contact

Home

Ollanders

Wafel

Het schijnt dat mensen die een tweede studie willen volgen of te lang over hun eerste doen, de laatste tijd nogal eens uitwijken naar België. Betaal je hier voor die tweede keer studeren minstens 7000 euro per jaar, daar kom je weg met een bedrag van rond de 600 euro, met daarbovenop het feit dat je veel makkelijker een woning kunt vinden in Gent of Leuven. Geef die studiebollen eens ongelijk; en dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere voordelen van leven in België (het bier, iedereen met een Vlaams accent, dEUS, chocola, had ik het Vlaams al genoemd?).
Ook in de Volkskrant werd melding gemaakt van dit verschijnsel. In het artikel stond dat de Nederlandse studenten vaker dan de Belgische studieachterstanden hebben, waarbij een verband met het eerdergenoemde Belgische bier gelegd werd. Uiteraard werden ter onderstreping van dit gegeven vooral verenigingsleden geïnterviewd die ook alleen maar over hun vereniging wilden praten. En over Guus Meeuwis, die zijn oude vereniging in Leuven met zijn aangeschoten aanwezigheid vereerd had. Vooral met het oog op dat laatste is het niet geheel onverwacht dat ze in België grappen maken over hun Nederlandse medestudenten. Het artikel sluit af met de uitroep die klinkt als er in het café een glas omgaat: of men de tafel even schuin wil houden. Kan de ‘Ollander’ het bier eraf drinken.
Een grapje over gierigheid, natuurlijk. Normaal niet iets om serieus te nemen (dat wij Belgenmoppen tappen betekent niet automatisch dat ze daar allemaal met een IQ rondlopen dat niet hoger is dan het aantal vakjes in een wafel), maar misschien nu wel iets om even over na te denken. De Nederlanders komen namelijk naar Vlaanderen omdat het er goedkoper is. Véél goedkoper, want voor een paar honderd euro krijg je de Nederlandse student zijn land niet zo snel uit. De Nederlandse regering liet het daar echter niet bij zitten en stelde, druk bezuinigend, alles op alles om haar jonge denkers de grens over te jagen (en om die grens dicht te houden, natuurlijk, want immigranten kosten vrij veel).
Op zoek naar meer moppen over Ollanders vond ik deze: ‘Hoe wordt ge schatrijk? Koop een Ollander voor wat hij waard is, en verkoop hem voor wat hij waard denkt te zijn.’ Tja. Dat is haast geen grap meer te noemen, met oog op het kabinet. Kan iemand de tafel even schuin houden?
—-
Deze column staat ook in Ad Valvas
Foto via drbakker