Contact

Home

Uitreiking Charlotte Köhler Stipendium

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Roos van Rijswijk. Zij krijgt het stipendium van € 5000,-  voor haar verhalenbundel De dwaler (Querido 2021).

De jury, bestaande uit Rinske Hillen (schrijver), Toef Jaeger (schrijver en redacteur NRC Handelsblad) en Jacqueline Bel (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde),  benadrukt de belofte die in het werk van Van Rijswijk verscholen ligt, ‘een belofte van een verrassend oeuvre’.

Uit het juryrapport:

“De jury kent het stipendium toe aan Roos van Rijswijk niet alleen omdat ze mooi kan vertellen of omdat haar stijl bij vlagen die van een dichter is. Ook niet alleen omdat ze met weinig middelen hele werelden neerzet. En ook niet alleen omdat ze de wereld met spot beziet in haar werk, de lezer soms hardop laat lachen en met ironische blik oog houdt voor tragiek. Het gaat om de combinatie van al deze dingen waardoor Roos van Rijswijk een opvallend origineel auteur is, die de wereld van de lezer weet te kantelen in verwondering.”

Over het stipendium

Het Charlotte Köhler Stipendium is een eenmalige aanmoedigingstoelage van € 5.000,- voor een getalenteerde beginnende Nederlandstalige auteur of vertaler. Het wordt jaarlijks toegekend aan een auteur van wie in de afgelopen vijf jaar titels of vertalingen zijn uitgebracht. Elk jaar komt een ander genre in aanmerking: literaire vertaling (2021), jeugdboeken (2022), proza (2023), poëzie (2024), of toneel (2025).

Meer over Charlotte Köhler prijs en stipendium

Uitreiking

Roos van Rijswijk neemt het stipendium op 17 november in ontvangst tijdens een feestelijke uitreiking in Splendor.

  • Vrijdag 17 november 2023
  • 16.00 – 17.00 uur, Borrel na afloop
  • Splendor: Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam

Op de hoogte blijven?