Contact

Home

Schrijfweek Frankrijk

IMG 4568

In de zomer organiseert de Schrijversvakschool een schrijfcursus op een prachtige locatie in Frankrijk. Een week lang kun je volop schrijven in een rustgevende en inspirerende omgeving.
‘s Ochtends verzorgen docenten van de Schrijversvakschool een groepsles schrijftraining of proza.
In de middag kun je je terugtrekken om rustig te schrijven, waarbij de docenten beschikbaar zijn voor individuele vragen en schrijfproblemen.

Programma

In de maand voor vertrek is er een kennismakingsles in Amsterdam (Herengracht 613).
Je krijgt van tevoren een opdracht voor deze les en ook weer een opdracht mee voor de eerste les in Frankrijk.
Het programma aldaar is als volgt:

Zondag
16.00-19.00   Aankomst en ontvangst
19.00-21.00   Aperitief en diner

Maandag t/m vrijdag
8.00-9.30        Ontbijt (wanneer het je uitkomt)
10.00-13.00    Groepsles
IMG 4543 kopie

We lezen en bespreken elkaars werk en geven je een nieuwe opdracht voor de volgende dag. Je kunt kiezen of je een opdracht maakt of werkt aan een eigen project. Naast proza is er ook de mogelijkheid om poëzie te beoefenen. Om het programma zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je persoonlijke wensen, bieden we vaak de keuze tussen verschillende opdrachten. Je kunt dus ook aan een langer verhaal of een roman werken.
13.15-14.00    Lunch
14.00-19.00    Vrij te besteden, met uiteraard de mogelijkheid om in alle rust te schrijven. De docenten zijn  beschikbaar voor individuele begeleiding en vragen.
19.00-21.00    Aperitief en diner

Zaterdag
Terugreis

De groepsgrootte bedraagt 7 à 10 deelnemers.

IMG 4408

Locatie

Je verblijft in ‘het grootste huis in het kleinste stadje van Frankrijk’, gelegen bovenop de heuvels van Bourmont. Deze oude burgemeesterswoning is een warm familiehuis. De oorspronkelijke familie bottelde er onder andere champagne, in de kelder bevinden zich nog oude flessen en wijnvaten. Het huis ligt dan ook in de regio Champagne-Ardennes.

Het huis kijkt uit over de heuvels en heeft meerdere salons, 11 slaapkamers, vier badkamers en twee keukens. Op de bovenste verdieping zijn de standaardkamers met een mooie gedeelde woonkamer. Een verdieping lager zijn de grotere kamers. Er zijn verschillende kamers waar je kunt schrijven, en uiteraard kan dat ook in de tuin. De lessen worden in principe gegeven op het terras, en bij slecht weer binnen.

In het stadje zelf is een kleine supermarkt, een bakker en een bloemist. Op 30 km ligt Domrémy-la-Pucelle, het geboortedorp van Jeanne d’ Arc met een mooie basiliek. Uiteraard zijn er veel kastelen in de buurt. Het is een bosrijke omgeving, vanaf het huis loop je binnen vijf minuten via een wandelpad de bossen in.

 

Verzorging

IMG 4550

Je verblijf is volledig verzorgd. Alle maaltijden en dranken zijn bij de prijs inbegrepen. Naast de docenten is er een culinair team aanwezig om ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbreekt. ’s Ochtends kun je ontbijten wanneer het je uitkomt. Na afloop van de ochtendles is er een gezamenlijke lunch. De diners zijn goed verzorgd. Geen grote pan macaroni, maar driegangenmaaltijden van goede kwaliteit (desgewenst ook voor vegetariërs), met verse lokale ingrediënten en, voor wie ervan houdt, heerlijke streekwijnen. Uiteraard staat het je altijd vrij een keer ergens anders te lunchen of te dineren als je dat beter uitkomt.

Logies

Voor de deelnemers zijn tien slaapkamers beschikbaar, vijf standaardkamers (ca. 11 vierkante meter) en vijf grote (ca. 30 vierkante meter). Het is mogelijk een grote kamer met iemand te delen, maar alleen als jullie je daarvoor samen aanmelden (je kunt daarbij een voorkeur aangeven voor twee aparte bedden of een tweepersoonsbed). Er zijn vier badkamers voor gedeeld gebruik, dus 2 à 3 personen per badkamer. Beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen.

Vervoer

Het vervoer van en naar de cursuslocatie is niet inbegrepen, de deelnemers dienen dus de heen- en terugreis zelf te regelen. We zetten graag de mogelijkheden op een rij:

IMG 6134

Eigen auto:
Bourmont-entre-Meuse-et-Mouzon ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Nancy. Per auto bedraagt de afstand vanaf Utrecht ongeveer 600 kilometer. Bij de kennismakingsles kun je desgewenst met andere deelnemers overleggen over de mogelijkheden om samen per auto te reizen.
Trein:
Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Neufchâteau, op ongeveer 20 kilometer van de cursuslocatie. Desgewenst halen we je daar graag op. Reizend met de trein vanuit Nederland reis je via Parijs, waar je van het Gare du Nord ongeveer 800 meter te voet aflegt naar het Gare de l’Est, en daar neem je de TGV naar Nancy. In Nancy stap je dan over op de regionale trein naar Neufchâteau. De reistijd vanaf Amsterdam CS bedraagt 7 à 8 uur. Voor het plannen van treinreizen en kaartverkoop zie www.nsinternational.com of www.sncf.com.

Coronamaatregelen

De schrijfweek gaat niet door als er code oranje of strenge reisbeperkingen gelden voor Frankrijk, zoals een quarantaineverplichting. Bij code geel en geen of lichte reisbeperkingen, zoals het moeten overleggen van een negatieve test of het digitale coronacertificaat van de EU, gaat de week wel door. Als dat onverhoopt toch niet het geval is krijg je gewoon je geld terug, dus geen voucher of iets dergelijks.
Data en docenten

Week 1: Zondag 6 tot zaterdag 12 augustus 2023 – kennismakingsles zaterdagmiddag 8 juli van 14:00 tot 16:30 uur, Herengracht 613 in Amsterdam.
Docenten:  Froukje van der Ploeg en Bianca Boer

Week 2: Zondag 27 augustus tot zaterdag 2 september 2023 – kennismakingsles zaterdagmiddag 22 juli van 14:00 tot 16:30 uur, Herengracht 613 in Amsterdam.
Docenten:  Froukje van der Ploeg en Roos van Rijswijk

IMG 4564Prijzen

Standaardkamer: € 1450
Grote kamer: € 1575
Grote kamer bij bezetting door twee personen: € 1395 per persoon.

Oud-cursisten en -studenten van de Schrijversvakschool krijgen € 50 korting op het factuurbedrag (maak bij inschrijving gebruik van je kortingcode).

Bij de prijs inbegrepen:

  • deelname aan het cursusprogramma met 6 groepslessen (waarvan de eerste in Amsterdam) en de mogelijkheid tot individuele vragen in de middag;
  • logies, incl. bad- en bedlinnen;
  • alle maaltijden en dranken tijdens je verblijf, van de ontvangst op zondagmiddag tot het vertrek op zaterdagochtend;
  • desgewenst ophalen en wegbrengen naar het treinstation in Neufchâteau.

Niet bij de prijs inbegrepen:

  • heen- en terugreis naar Neufchâteau of de cursuslocatie;
  • verzekeringen.

IMG 4539Informatie en inschrijving

Voor al je vragen over deze schrijfweek kun je rechtstreeks contact opnemen met Froukje van der Ploeg, die ook beide weken als docent aanwezig zal zijn.
telefoon:         06-53618846
e-mail:              schrijfweek@schrijversvakschool.nl

Aanmelden kan via het online formulier via de link hieronder. Bij je aanmelding kun je het gewenste kamertype selecteren. Wil je samen met iemand anders een kamer delen, schrijf je dan allebei apart in voor een grote kamer en vermeld elkaars naam onder ‘opmerkingen’.
Wil je gebruikmaken van korting van € 50, voer je kortingcode dan in in het daarvoor bestemde veld.

Na aanmelding ontvang je een factuur per e-mail. Je bent ingeschreven voor de schrijfweek zodra wij een aanbetaling hebben ontvangen van 50% van het factuurbedrag. De resterende helft van de cursusprijs dient uiterlijk één maand voor vertrek te zijn voldaan. Voor iedere (deel-)betaling ontvang je een bevestiging per e-mail.

Klik op onderstaande link om naar het aanmeldformulier voor de schrijfweken te gaan:

Meld je nu aan

Fotoalbum

Klik op de foto hieronder om het fotoalbum te bekijken:

Op de hoogte blijven?