Contact

Home

Rob van Essen @ Passa Porta

Link! 

Rob van Essen is een genre op zich. Een boude stelling, maar iedereen die een werk van hem las kan het staven. Je hebt kafkaësk, borgesiaans en van-Essens. De publicatie van een nieuw deel in zijn almaar uitdijende oeuvre mag dan ook een kleine happening genoemd worden. Samen met collega-auteur en eveneens groot liefhebber van surrealistische absurditeiten Roos van Rijswijk stelt hij Miniapolis aan ons voor.

Sinds Rob van Essen in december 2018 writer-in-residence was van Passa Porta is er aardig wat voor hem veranderd. Zo won hij kort nadien de Libris Literatuurprijs met zijn roman De goede zoon, begon hij een relatie met schrijfster Lize Spit en verhuisde hij prompt naar Brussel. Zijn jongste verhalenbundel Een man met goede schoenen prijkt op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs. En kijk, daar is al een nieuwe roman: Miniapolis.

over miniapolis

Zeggen ze niet altijd dat de reis belangrijker is dan de bestemming? Misschien is dat zo. Maar soms heeft de bestemming het laatste woord. Vier jaar geleden kreeg Jonathan te horen dat zijn moeder was overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken Scherpenzeel en Wildervanck, twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen.

Miniapolis is een roman waarin het kenmerkende universum van Rob van Essen zich weer op volle sterkte ontvouwt – vervreemdend maar altijd menselijk, melancholisch maar nooit zonder humor. Na de bekroonde roman De goede zoon – ‘een sprankelend werk van verbeelding’ en ‘een combinatie van speelsheid, ernst, transparantie en raadselachtigheid’, zo citeren we uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs – is dit weer een Van Essen van formaat.

Op de hoogte blijven?