Contact

Home

(in De Nieuwe Liefde)

Een avond over een nieuw soort schrijven en lezen (link)

“Een vrouwenlichaam is bij definitie politiek” stelt de Ierse auteur, televisie en radiopresentator Sinéad Gleeson. Tot op de dag van vandaag is er debat wie over dit lichaam beschikt als het gaat om abortus, zwangerschap, ziekte, uiterlijk en social media. Zelfs in de Westerse wereld van vandaag lijkt de moderne vrouw en haar lichaam nog steeds niet te beschikken over autonomie. De plaats van het vrouwenlichaam in het publieke debat wordt nog steeds, tot op een zekere hoogte, niet serieus genomen.

Welke plaats neemt het vrouwenlichaam vandaag in de literatuur? Er is veel over het over het vrouwenlichaam geschreven, maar wel vaker dan ooit door de lens van de male gaze. Hoe presenteren vrouwen zichzelf in het literaire domein, wordt het vaak genoeg gedaan? Door wie wordt het gelezen? Hoe wordt ze gepresenteerd? Een vrouwenlichaam is nooit twee keer hetzelfde, waarom wordt ze dan toch zo vaak, over een kam gescheerd?

Is het tijd, ook in het kader van de helaas niet afgenomen mysoginie dat er juist meer geschreven wordt over het vrouwenlichaam, het gekwetste, het ouder wordende, het lichaam van kleur, en meer wordt gelezen, over menstruatie, menopauze, seksisme en racisme, transformatie, gender, om uiteindelijk gehoord en gezien te worden, in plaats van veroordeeld?

Daar gaat deze avond over. Het vrouwenlichaam in de literatuur staat hierbij centraal.

Mannen zijn op deze avond ook van harte welkom!

Roos van Rijswijk

is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar
debuutroman Onheilig (2016) ontving ze de Anton Wachterprijs. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator.

Nadia de Vries

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. Haar romandebuut De bakvis (2022, uitgeverij Pluim) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Daarnaast schreef ze drie Engelstalige dichtbundels en het non-fictieboek Kleinzeer (2019, Pluim). Ze leverde ook een contributie aan de bloemlezing On Being Ill (uitgeverij HetMoet, 2022)

Elte Rauch

Elte Rauch is schrijver en oprichter van uitgeverij HetMoet. Haar roman  Een vrouw met mooie borsten – verschijnt in april bij uitgeverij Cossee. Elte leeft en werkt tussen Engeland en Nederland en woont op een boot. In Engeland studeerde ze filosofie en sociale wetenschappen in Utrecht studeerde ze theologie.

Ze werkt tevens als literair adviseur in het Amsterdam UMC.

Op de hoogte blijven?