“Een vrouwenlichaam is bij definitie politiek” stelt de Ierse auteur, televisie en radiopresentator Sinéad Gleeson. Tot op de dag van vandaag is er debat wie over dit lichaam beschikt als het gaat om abortus, zwangerschap, ziekte, uiterlijk en social media. Zelfs in de Westerse wereld van vandaag lijkt de moderne vrouw en haar lichaam nog steeds niet te beschikken over autonomie. De plaats van het vrouwenlichaam in het publieke debat wordt nog steeds, tot op een zekere hoogte, niet serieus genomen.
Welke plaats neemt het vrouwenlichaam vandaag in de literatuur? Er is veel over het over het vrouwenlichaam geschreven, maar wel vaker dan ooit door de lens van de male gaze. Hoe presenteren vrouwen zichzelf in het literaire domein, wordt het vaak genoeg gedaan? Door wie wordt het gelezen? Hoe wordt ze gepresenteerd? Een vrouwenlichaam is nooit twee keer hetzelfde, waarom wordt ze dan toch zo vaak, over een kam gescheerd?
Is het tijd, ook in het kader van de helaas niet afgenomen mysoginie dat er juist meer geschreven wordt over het vrouwenlichaam, het gekwetste, het ouder wordende, het lichaam van kleur, en meer wordt gelezen, over menstruatie, menopauze, seksisme en racisme, transformatie, gender, om uiteindelijk gehoord en gezien te worden, in plaats van veroordeeld?
Daar gaat deze avond over. Het vrouwenlichaam in de literatuur staat hierbij centraal.
Mannen zijn op deze avond ook van harte welkom!
Op de hoogte blijven?