Contact

Home

Een avond over het leven en werk van Hella Haasse. Ik presenteer & interview.

Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie zat er achter het welbekende beeld dat van haar bestond?

Aleid Truijens werkte bijna acht jaar lang aan haar biografie, waarvoor ze de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief kreeg. Truijens’ biografie toont hoe sterk Haasses leven en werk verweven zijn. We zien hoe het meisje dat werd geboren in voormalig Nederlands-Indië en op haar twintigste naar Nederland verhuisde, zich ontwikkelde tot de grootste schrijfster uit ons taalgebied. Haasse mocht dan een zondagskind lijken, zelf vond ze haar leven verre van gemakkelijk. Voor het eerst lezen we hoe ze het conventionele leven probeerde te leiden dat van haar verwacht werd, terwijl ze haar toevlucht zocht in haar verbeelding – alleen daar voelde ze zich thuis.

Met: Aleid Truijens, Thomas Heerma van Voss, Ellen van Lelyveld, Maaike Meijer, Jamal Ouariachi, Manon Uphoff, Merel van den Berg, Alissa van den Berg, Patricia de Groot.

Evenement van Querido en Spui25 – LET OP: in de Lutherse kerk! Zie hier voor meer info.

Op de hoogte blijven?