Contact

Home

KORT (verhalenfestival in 1,5 uur)

INFO EN TICKETS

Het genre waar uitgevers hun vingers niet aan durfden te branden, dat onverkocht in boekhandels bleef liggen en dat door lezers die liever in een dikke roman verdwenen niet altijd even goed begrepen werd. Het genre van grootheden Tolstoj, McCullers, Carver, Munro en Biesheuvel: het korte verhaal. Op 13 februari, aan de vooravond van de Week van het Korte Verhaal, vieren we onder andere met J.M.A. Biesheuvelprijswinnende korteverhalenschrijvers Rob van Essen en Annelies Verbeke het genre dat volgens ons veel meer liefde verdient. 

De J.M.A. Biesheuvelprijs, prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel, wordt in 2024 niet uitgereikt, maar laureaten Rob van Essen en Annelies Verbeke pluisden wel speciaal voor de gelegenheid hun boekenkast uit op zoek naar hun lievelingsverhalen, die op toneel ten gehore gebracht zullen worden. Ze gaan er ook over in gesprek: wat maakt een kort verhaal een goed kort verhaal? Arjen Fortuin, een van de oprichters van de J.M.A. Biesheuvelprijs, gaat met medeoprichter en schrijver Roos van Rijswijk in gesprek over de staat van het korte verhaal. Van schrijver en verhalenliefhebber Luuk Imhann krijg je de beste verhalenbundels opgedrongen. 

In 2015 werd de J.M.A. Biesheuvelprijs voor het eerst uitgereikt. De prijs werd ooit opgericht met de hoop het genre van het korte verhaal bij een breder publiek geliefd te maken. Dit jaar stuurde de organisatie van de Biesheuvelprijs het bericht uit dat de prijs voortaan tweejaarlijks wordt uitgereikt, omdat er in sommige jaren zodanig weinig verhalenbundels verschijnen. Toch viert de SLAA op 13 februari aan de vooravond van De Week van het Korte Verhaal in samenwerking met de Biesheuvelprijs het korte verhaal. Uiteraard heffen we na afloop van het programma het glas op dit ongrijpbare literaire genre, dat gelukkig ook, keer op keer, onverwoestbaar blijkt te zijn. 

Locatie: De Brakke Grond, in de Rode Zaal.

Op de hoogte blijven?