Contact

Home

Dichters in de Prinsentuin: Mystiek

Ik presenteer de opening van Dichters in de Prinsentuin, en interview daarbij Roelof ten Napel en Lieke Marsman.

Hoe kijken we aan tegen het mystieke in een wereld waarin geloven in een hogere macht niet meer vanzelfsprekend is? Al eeuwenlang is men op zoek naar de mystieke ervaring, of dat nu door middel van meditatie, gebed of muziek is. Psychedelica worden volop ingezet om een transcendente ervaring op te wekken. Dichters in de Prinsentuin 2024 start op de vrijdagavond met inhoudelijke gesprekken en performances rond mystiek en hoe zo’n ervaring invloed heeft op je leven, maar ook op poëzie.

Lieke Marsman, voormalig Dichter des Vaderlands, en schrijver Roelof ten Napel spreken met elkaar over de invloed van hun mystieke ervaringen op hun werk, of die nu vanuit de natuurlijke, bovennatuurlijke of wetenschappelijke hoek komen. Marsman en Ten Napel lezen een selectie gedichten voor die zijn voortgekomen uit zo’n mystieke ervaring en dragen voor uit de werken van Meister Eckhart en Hadewych, door wie zij zich laten inspireren.

Meister Eckhart keert ook veelvuldig terug in het werk van Gronings eigen mystieke dichter: C.O. Jellema. Zijn werk is gevuld met verwijzingen naar de middeleeuwse mystiek en gedachten die voortborduren op de ideeën van Eckhart. Al is hij fysiek niet meer in ons midden, we kunnen Jellema deze avond toch horen en zien.

Hadewych is daarnaast te horen in haar liederen die worden uitgevoerd door het Groningse a capella koor Vocaal Ensemble Groningen. Speciaal voor deze avond werden een aantal liederen uit de bij de Historische Uitgeverij uitgegeven bundel gearrangeerd door hun dirigent, Wilfred Reneman.

Maker Eise Ivo Smit presenteert een improvisatieperformance waarbij hij op poëtische wijze verhalen vertelt, terwijl hij danst. Smit laat zich inspireren door filosofie en mystiek en is met name beïnvloed door het Soefisme en zet ook de Sama-dans in tijdens zijn optreden.

Noor Wildeling neemt het publiek mee in een interactieve performance over schrijven als spirituele activiteit. Wildeling bespreekt ideeën en werk van Etty Hillesum en andere denkers/dichters en nodigt het publiek uit om op zoek te gaan naar een mystieke ervaring.

 

Check hier het evenement.

Op de hoogte blijven?