Contact

Home

Een goed personage

Voor ILFU schreef ik een stuk over ‘In het oog’, de jongste roman van Marijke Schermer. Vooral schreef ik over Nicola, de protagonist van de roman; zij is een uitermate geslaagd personage, juist omdat ze geen persoon is. Op 25 april kun je met Marijke en mij komen praten over Nicola en meer!

O, ik hou zo van goede personages. Ik bedoel niet ‘goed’ als in ‘aan de goede kant van de geschiedenis’ of ‘aardig’ of, God verhoede, ‘sympathiek’. Ik bedoel personages die goede personages zijn. Zoals Nicola, de protagonist van Marijke Schermers In het oog.

Laat me eerst iets uitleggen. Niet zelden komt het tijdens de schrijflessen die ik geef voor dat iemand zit te kloten met een verhaal dat maar niet verder komt, of simpelweg sáái is, in het ergste geval voor iedereen behalve de schrijver in kwestie. Ik ben dan zo’n schrijfdocent (we zijn allemaal karikaturen, wat we ook beweren) die zegt: ‘In vrédesnaam, laat dat personage iets ERGS doen, heeft ze niet ergens een minnaar liggen, kan hij zijn baas niet gewoon een rotschop geven, wat als je hen tien broodjes kaas laat eten in plaats van die ene, of weet je wat, maak er vijfendertig van, met ketamine toe!’.

‘Maar,’ brengt de cursist (ook een karikatuur, omarm het gewoon, mensen) er dan tegenin, ‘dat zou zij/hij/hen nooit doen!’

Vaak is dat waar, en dat is precies het probleem. Ja, er bestaan werkelijk heel gebalanceerde personages, net echte mensen. Maar weet je wat echte mensen vaak zijn? Saai. Ik bedoel: als jouw geliefde je verlaat, wat doe je dan? Je gaat liggen huilen, moet misschien wat praktische zaken regelen of in enigszins menselijke vorm aan een schoolplein verschijnen, je probeert eens uit of het inderdaad helpt om een liter cookie dough-ijs naar binnen te lepelen terwijl je naar de top 40 uit 1998 luistert (had ik het al over karikaturen gehad?). En dan? Niks bijzonders, hopelijk. Langzaam leef je er een nieuwe jaarring bij, door een net iets andere groef, in een ander of leger huis, misschien vind je wel een nieuw iemand, je ontdekt dat je bent gegroeid als persoon en dat is vooral voor jouzelf interessant, hoera, einde.

Maar wat zou een personage doen? […] LEES VERDER OP DE SITE VAN ILFU

Vond je dit interessant?