Contact

Home

De hetero’s

Er zit er eentje op de reling van hun drijvende feestplatform. Ze heeft gaaskleding aan en barbieblond haar en ze zuigt aan een ballon en dat moet ze op zich allemaal lekker zelf weten, maar wij hopen allemaal dat ze op een bepaald moment achterover kiept, het water in.

De hetero’s staan met elkaar te tongen en hebben een DJ die zijn muziek alleen zachter zet als er een heel erg grote boot voorbijkomt, van Booking.com bijvoorbeeld, of van Rituals. De boot met de middelbare scholieren en het COC telt niet, de boot met vluchtelingen niet. Meestal staan de hetero’s met hun rug naar de festiviteiten te dansen.

Je moet niets aannemen over mensen, louter op basis van hun uiterlijk. Maar zelfs als deze mensen allemaal niet hetero zijn gedragen ze zich als asociale hetero’s. De botenparade mag dan praktisch een drijvend reclameblok zijn (de Pride Walk is veel mooier), de fundamenten liggen in een protest, en mooier dan het feest is het feit dat de stad gedurende een week overspoeld wordt door queers van alle soorten en maten.

Wat ik bedoel: als ik ’s ochtends eten haal voor bij het boten kijken, staat er voor de Albert Heijn een man over fucking faggots te schreeuwen.

Wat ik bedoel: als ik een paar dagen eerder per ongeluk iemand afsnijd op de fiets, is het eerst wat in hem opkomt om te roepen: kankerpot.

Wat ik bedoel is elkaars handen loslaten als er een groep mannen bij elkaar staat.

Wat ik bedoel is elkaars handen überhaupt niet durven vast te pakken.

Wat ik bedoel is: ben je een jongen of een meisje, laat me even voelen.

Wat ik bedoel: het is heus niet alleen maar doffe ellende, maar dit is er ook, en het vormt je. (Ook als je, zoals ik, wit bent en biseksueel, en met wat fantasie voor hetero door kunt gaan.)

We zwaaien naar mijn vriend M., die op een van de boten staat te dansen. Hij ziet ons, zwaait terug. M. en K. (die naast me staat te zwaaien) en ik kennen elkaar al zo’n twintig jaar. Als tieners schreven we allemaal op een online homojongerenforum. Ik wou dat onze jonge zelven dit vast hadden kunnen zien.

De hetero’s doen homo’s na op hun boot. Er valt er één in het water, een stel bears op een ander bootje helpt haar omhoog. De volgende ochtend zal er een vrouw voor haar eigen deur bewusteloos geslagen worden door een taxichauffeur omdat ze een andere vrouw kuste op zijn achterbank. Er zullen meer mensen in elkaar geslagen zijn, of bespuugd of uitgescholden, maar dit is het nieuws dat mij als eerst zal bereiken.

Vriend M. drijft juichend en zwaaiend uit zicht, ik deel zonnebrand uit.

Zie hier het bericht over de vrouw. De instagrampost waarin een vriend oproept tot een demonstratie is daar ook te vinden. 

Vond je dit interessant?