Contact

Home

Afpilsen en buikhuilen

Ik ben vast niet de enige die dit wel eens overkwam: je vertelt aan iemand met een rode broek aan student te zijn en je toehoorder – al lang geen student meer – krijgt een mistige blik en mompelt iets over de tijd van z’n leven. Dat gemompel heeft meestal geen betrekking op het schrijven van een scriptie of het volgen van statistiek, maar op de tijd die buiten de studie om zo heerlijk ingevuld kon worden. Helaas is er tegenwoordig weinig tijd meer in te vullen buiten die studie; die moet namelijk keurig binnen de daarvoor gestelde tijd afgerond worden en van de stufi alleen kan geen ziel leven dus er moet gewerkt worden. Althans, dat is hoe ik het gedaan heb. Alleen het idee al van een verenigingsleven buiten die studie en schraal betalende bijbaantjes bezorgde me haast studievertraging. Het is me nooit gelukt om van mijn studentzijn een lifestyle te maken, terwijl dat iets geweldigs schijnt te zijn.
Nu is het haast vakantie. Mijn laatste als student. Misschien moet ik er toch eens voor gaan en mijn schamele spaargeld over de balk gooien in ruil voor de tijd van mijn leven. Een zomer proeven wat ik gemist heb. Ik zal eindelijk eens in de Gieter en de Bubbels staan en bier atten, ik zal feuten, plurken en sjaars terroriseren, afpilsen met een leidingbiertje en daarna buikhuilen boven een gracht waar ik eerder een paar baantjes in heb getrokken. Ik zal eindelijk tot diep in de nacht discussiëren over de zin van het leven boven een fust merkloze pils en tot besluit met klinkende stem een jaarlied aanheffen. Ik ga nog even in een studentenhuis wonen, zo’n klassieke, en dat ik dan de hele tijd de afwas moet doen omdat ik de laatste was die erbij kwam maar dat is niet erg want ik maak vrienden voor het leven. Daarnaast moet ik heel veel neuken, geloof ik, en daarbij geen SOA maar een paar levensveranderende inzichten verwerven. Ik ga eindelijk een keer verkleed als piraat naar een feest, ik zal karaokezingen, ik ga roeien.
Ik weet nu al dat dit me allemaal niet gaat lukken. Hoe zeer ik ook met lichte jaloezie heb gekeken naar mensen die het kunnen, ben ik er niet geschikt voor. Als ik bier at krijg ik de hik of ga ik projectielbraken en karaokebars hebben eigenlijk hetzelfde effect op mij. Daar begint het al. Wat moet ik dan, die laatste vakantie? Ik denk gewoon hetzelfde als alle vakanties hiervoor: uitslapen, boekje lezen, beetje werken, af en toe een terras op met vrienden (van wie ik, toegegeven, een goed deel ontmoette tijdens mijn studie, ligt het aan mij of is het hier mistig?). Grotemensenwerk zoeken. Niet proberen te denken aan dat dit de laatste eindeloze zomer is die ik in lange tijd zal hebben. Nog één keer proberen bruine benen te krijgen. Het wordt fantastisch.
Fijne zomer allemaal, hoe je ‘m ook invult, en laat iemand het weten als er ergens een feest met piratenthema gegeven wordt?

Deze column staat ook in Advalvas